Isig frost, kalla vindar och heta solstrålar – husets fasad är husets skyddande sköld och måste tåla sådana yttre påverkningar året runt. Vid någon tidpunkt förlorar den sin vackra look och behöver en ny färgbeläggning.
Husets fasad är också telefonkortet för varje fastighetsägare. Det fångar omedelbart ögat och skapar entusiasm eller berättar för tittaren att husägaren har försummat den yttre målningen under lång tid. Ge din fasad en färg som den förtjänar.
OTALIGA FÄRGER FÖR YTTERFASADEN
Valet av färger för yttre målning är nästan obegränsat. Blandningssystemet i en modern hårdvaruhandel kan producera mer än en miljon toner. För att hitta den önskade nyansen från det stora urvalet finns det färglappar med populära färger – dessa kan du ta med dig eller få hemskickade från en färgaffär för att du ska kunna fundera och känna hur du känner för olika färger.
Detta är bra eftersom när färgen visas på datorn kan en färg se annorlunda ut än på senare fasaden.
MOSSa & ALGER PÅ HUSVÄGGEN
Nu när du har bestämt dig för en färg är det en bra idé att granska fasaden noggrant. Ett vanligt problem: alger och mossa. Med tiden så skapas sina spår på husväggen. Mossa är inte bara ett problem i gräsmattan, den allestädes närvarande växten fastnar också vid husväggen. Lyckligtvis kan du ta bort mossa ganska enkelt:
- Använd en högtryckstvätt för att rengöra husväggen från topp till botten; applicera algicid (alger skyddsmedel) efter målning så att inga mossor bildas. Men: Om du vill gipsa fasaden, bör du undvika denna rengöringsmetod.
- Du kan använda nämnda algicid för att döda mossa och alger. Efter en noggrann rengöring av väggen appliceras algicid enligt tillverkarens anvisningar.
- Kaliumpermanganat är användbart i kampen mot mossa; det används faktiskt för att desinficera sår. På grund av oxidation där mossa och du kan spola den från husväggen med en högtryckstvätt.
GIPSREPARATION AV HUSVÄGGEN
Om gipsen på ytterväggen är skadad måste den repareras innan ytterligare åtgärder kan vidtas. Men Obs! Du bör egentligen bara reparera gipsen och inte förnya den. En gipsförnyelse bör vara en relevant åtgärd – då kanske du också måste isolera din byggnad.
För övrigt räknas inte tillämpningen av en efterbehandlings till den befintliga (för att täcka sprickor) som en gipsförnyelse.
GRUNDMÅLA FASADEN OCH APPLICERA FÄRG
För att din fasad ska få en jämn färgbeläggning, kan en grundmålning vara nödvändig. Du kan bestämma behovet av en grundmålning med ett absorptionsförsök: Spraya lite vatten på fasaden. Om fasaden dämpar den jämnt, behövs ingen grundmålning.
En grundmålning kan också vara nödvändig om fukten absorberas för mycket. Det finns en risk att färgen skalas bort senare. Blanda grundmålningen enligt tillverkarens instruktioner och kontrollera med ett testbelägg om blandningsförhållandet är korrekt. En väl absorberad grundmålning är idealisk; om den torkar snabbt och en blank yta återstår, måste du tunna ut grundfärgen lite.
Kontakta oss som din målare i Stockholm!